The Ice Beats


Historien om The Ice Beats

The Ice Beats var en instrumental beat-gruppe fra Sør-Varanger kommune i Øst-Finnmark.
Bandet besto av talentet Kurt Samuelsen fra Bjørnevatn på hammondorgel, piano, gitar og trekkspill, Jan Tro på bass og piano, Arne Furstrand på trommer og Terje Mathisen på sologitar. De tre sistnevnte kom fra Kirkenes.
De
t første bandnavnet var The Streakless, dette var i 1964. Året etter vant gruppa en landsomfattende talentkonkurranse i regi av plateselskapet RCA, og det populære ungdomsbladet Det Nye.
       

Gutta skiftet bandnavn i 1965, og den første spillejobben som gruppa The Ice Beats skal ha vært på Gruven i februar 1965. (men, hvor lå Gruven, kan det være Malmklang eller Folkets Hus, hva vet du der ute?)
Alle medlemmene var da mellom 17 og 19 år gamle, og de hadde investert i relativt kostbart utstyr. Ellers medvirket også Sigurd Berg-Hagen som vokalist iblant.
Som en del av premien i talentkonkurransen fikk The Ice Beats spille inn to singler for RCA Victor. (i Norge var det A/S Nera som sto for RCA’s distribusjon).
Første singel var «What’s That For?», skrevet av Kurt Samuelsen. B-siden var «Møte i Roma” (låt av italiener Luis Enriquez).
De spilte inn kun 2 singler, og den siste fikk tittel «Humlens flukt», med B-siden «I’m Forever Blowing Bubbles». Begge disse platene kom ut i 1965.

   Primary

The Ice Beats backet også sangeren Åse Dahl, som hadde vunnet solistklassen i den samme konkurransen, sangen var «Gå ikke i fra meg» og med «Vidda der nord»B-siden.

         Primary
Alle  disse platene ble lansert under slagordet Polar Sound.

Tre av innspillingene til The Ice-Beats, «In Contra Roma» (Møte i Roma), «What’s That For?» og «I’m Forever Blowing Bubbles» er med på samlealbumet »Norwegian Instrumental Rarities», utgitt på dobbel CD fra norske Triola, utgitt 1995.
Denne er vanskelig å å få tak i, få eller ingen til salgs der ute…..(Vet du om noen som vil selge..?)

The Ice Beats og Åse Dahl opptrådte også i NRK-programmet Ten-Pluggen høsten 1965, men dette opptaket ser dessverre ut til å være slettet. Som nevnt, sangen ”What’s That For?” var skrevet av Kurt Samuelsen fra Bjørnevatn, som også hadde spilt orgel med et annet instrumentalband fra Kirkenes, The Scavers, som senere ble grunnstammen i det flotte norske prog-bandet Popol Vuh.
Kurt Samuelsen medvirket sammen med The Scavers på singelen ”Jealous Boy / Heartless” med sangduoen Kari-Ann og  Rigmor fra 1966.

Primary

Kurt tok senere eksamen ved Tromsø lærerskole i 1970, og var dessuten musiker i Danmark rundt 1970-71, med hammondorgel som instrument. Han har senere arbeidet som lærer og musiker i Tromsø, og har vært leder for Tromsø Trekkspillklubb.
Han har ellers skrevet flere komposisjoner.
På 80-tallet var han musikk-arrangør på plater med blant andre Tove Karoline Knutsen, og album »Veintetid» fra 1984.
På Trygve Hoff’s flotte album «Rækved og lørveblues» fra 1985, spilte Kurt piano, trekkspill og keyboards, i tillegg alt av arrangementer.
Kjell Arne Pleym fra duoen Andersen/Pleym fra Bjørnevatn, var også med på utgivelsen til Trygve Hoff, og er kreditert under «strykere»…! Men på hvilket instrument?
Lydteknikere var dyktige ASA (1-2-6) Asbjørn Krogtoft, fra Bodø og Christian Schreiner (Titanic).
Flott coverdesign av Karl Erik Harr.

LP cover
Utsnitt Lp cover bakside

LP cover bakside
  Utsnitt fra Lp cover bakside
Utsnitt fra Lp cover bakside

I 1991 ga Kurt ut kassetten «Trekkspill! Trekkspill!» sammen med Kjell Harald Langhaug.

Jan Tro, som spilte bass og piano i The Ice Beats, flyttet til Trondheim for å studere musikk. Her medvirket han som arrangør på debuten til Knutsen & Ludvigsen’s «Knutsen & Ludvigsen» fra 1970, spilte bass på både «Brunost No Igjæn?» fra 1972, og på »Nr. 3 – Tut» i 1974.
Han spiller dessuten bass på de tre første platene med Bodega Band, et band dannet rundt jazzmiljøet på Studentersamfundet i Trondheim, der flere studerte på den gang NTH (np NTNU),og der også broren Nils Tro var med, spilte saxophone.
Jan har senere jobbet som forsker innen akustikk/
telematikk ved NTNU, og har skrevet flere bøker om emnet. Han var en pådriver for etableringen av jazzlinja ved NTNU, og har senere medvirket på flere jazz-plater.

Undertegnede er den stolte eier av 1 singel med The Ice Beats, sjeldent og godt funn hos vinylbutikken All Good Clean Records i Trondheim, plata mangler dessverre originalt cover. Har også den første skiva til Bodega Band, med brødrene Jan og Nils Tro fra Kirkenes henholdsvis bass og sax.
(Jan var med på å skrive 3 av de 8 låtene på albumet.)
Jeg finner lite info om Arne Furstrand og Terje Mathisen, så har du noen opplysninger eller annet interessant stoff relatert til denne artikkelen, send meg en mail:
svein.oleg(krøll)waatsveen.no
Siste nytt pr. oktober 2023 er at jeg fikk tilsendt 4-5 bilder av The Ice Beats fra Arne Furstrand, som nå har bytta til Johansen som etternavn. Flotte bilder, så takk til Arne.