Vinylsalget øker


Vinyltrenden når nye høyder i popmusikkens hjemland: Nå lager britene egne salgslister for plateutgivelser på det gamle fysiske formatet.
2014 var det beste salgsåret for musikk på vinyl i Storbritannia siden 1996.

Ifølge Official Charts Company, som lager de offisielle britiske salgslistene, viser 2015-salget så langt en økning på ytterligere 70 prosent. Som en følge av dette har selskapet nå kommet frem til at vinylsalget fortjener egne lister.

– Ved slutten av inneværende år kan salget av vinylplater passere to millioner. Et oppsiktsvekkende tall, ikke minst med tanke på at salget kun var en tiendedel av dette bare seks år tilbake. Denne veksten understreker den vedvarende oppblomstringen for dette høyt elskede formatet, sier OCC-direktør Martin Talbot.

Fra femti- til åttitallet var salgslistene i all hovedsak basert på vinylsalg, med selskap av kassetter på syttitallet og i tillegg CD-plater på åttitallet.De nye listene er ifølge Official Charts Company de første som er vinyl-eksklusive.

Den første singellisten for vinyl toppes av teknoveteranene Underworld. Påalbumlisten er det indiebandet All Time Low som tar førsteplassen, slik de også gjør på albumlisten for alle formater.

Vinylsalget i Storbritannia utgjør nå 1,5 prosent av omsetningen på markedet for albumsalg. Mest populær: Noel Gallagher har solgt mest vinyl i hjemlandet sitt i år, både i album- og singelformat. En oversikt for første kvartal i år viser at både nye, gamle og halvgamle utgivelser gjør seg gjeldende i det britiske vinylmarkedet. Ferske utgivelser fra Oasis-sjef Noel Gallaghers soloprosjekt er mest solgt både i album- og singelformat.Det nest mest solgte vinylalbumet er imidlertid reutgivelsen av Led Zeppelins 40 år gamle «Physical Graffiti». Arctic Monkeys’ snart to år gamle «AM» tar tredjeplassen.

Den nest mest solgte vinylsingelen er også en nyutgivelse av en 40 år gammel klassiker, David Bowies «Young Americans».

Kilde: VG nett