Universe


UNIVERSE var et britisk blues/hard/prog rockband fra Cardiff i Wales som ble dannet i 1968.
I England spilte det 5 manns sterke bandet Universe support for storheter som Yes, Fleetwood Mac, Rory Gallagher, Jethro Tull, Chicken Shack, Man, Black Sabbath og flere tidlige 1970-tallsband. Spilte også på legendariske Marquee Club i London.
I1971 var de på turné i Norge, der de kom i kontakt med plateselskapet Experience Records, drevet av Nils J Øybakken fra Mosjøen. De holdt flere konserter i Nord-Norge, blant annet på «Bleak House» i Mo i Rana.
Studio til Øybakken lå i kjeller’n til farens butikk i Mosjøen.
Resultatet ble bandets innspilling av bandets «eneste» innspilling. (for det kom et album til…!)
Og, resultatet av tiden i studio ble meget bra, 8 låter av høy kvalitet.
Det selvtitulerte albumet ble presset i kun 3oo ex, og en liten del ble solgt med det offisielle albumcoveret. Vinylutgaven av dette flotte albumet på Experience Rec er høyt verdsatt og koster en stor neve med dollars.
Bilder viser nytrykk av dette albumet som ble utgitt i 1991 på den norske label Colours, COSLP 005,og presset i kun 1000 ex. Produsert av Nils J Øybakken (1946-2001).
Denne utgaven av Universe koster en liten neve med dollars.
Stor takk til vinylentusiaster og progelskere fra Norge ved Jørn Andersen og labelen Colours AS , som ble dannet i Skien 1989.
Repressingen av Univers er dedikert til bandmedlem Steve Keeley
Universe ble oppløst i 1972.
( I ettertid har Nemo Records, i 2014, gitt ut Universe med 1 ekstra spor som ikke finnes på Experience eller Colours utgivelser, og har tittel «A Woman’s Shape», utgitt som singel 7″ i 1971, og der B-siden er «Rolling» fra originalt album.)

Gitarist og låtskriver Steve Finn ble senere med i et band som fikk navnet Sassafras, også de fra Wales. Musikken her er en blanding av prog, country og ekte rock’roll, med 2 leadgitarister. Godt album verdt å sjekke ut.

The Wheel
Det kom ett album til, trolig ukjent for mange, men «The Wheel»ble utgitt på samme label som repressen av «Universe», nemlig Colours fra Skien.
Dette er en blanding av live- og studioopptak fra 1970 – 1972.
Side 1 er fra studio 1971-1972, mens side 2 er liveopptak fra 1970.
Inkludert er også en bonus 7″ singel som inneholder et uutgitt acetat av Universe i studio 1970.
Side A: Shadow Of The Sun
Side B: Waiting For The Summer (innspilt i Track Studios, London)
(begge låtene finnes på LP «The Wheel»)
Live siden inneholder 5 låter, tatt opp på en 2-spors Revox båndopptaker. Stedet var Barry Memorial Hall i Wales, der Universe spilte support for Yes.
Studio siden er innspilt i Rockfield Studios, Monmouth i Wales, juli 1971 på en 8 spors båndopptaker.
Siste låt på side 1, den utrolig flotte «The Breakdown Song», der bakgrunn for låtnavnet var bandbilen, en Transit, som ofte måtte taues inn på verksted da de turnerte i Nord-Norge, nærmere bestemt, Mo i Rana og Mosjøen regionen
Låten ble også den siste som ble innspilt av det glimrende bandet Universe.
Albumet «The Wheel» er utgitt i 1993 på norske Colours, COSLP 015,og presset i kun 548 ex.
Denne skiva er nummerert til 058/548.
Det medfølger et flott 12-siders hefte, med tekster og bilder, pluss masse interessant info.
Coverdesign av Morten Tefre.
«The Wheel» er produsert av Universe, og nok en gang, stor takk til Jørn Andersen, mannen bak den strålende label Colours, og som dro dette progrock eventyret i gang.