Undergjæret øl (Lager)
Dette er øl som er laget og lagres i lave temperaturer normalt fra 7 til 13 grader. De er ofte rene i smakene, og kan være alt fra helt lyse til ordentlig mørke. Gjæren legger seg her i bunnen av gjæringstankene, derav navnet undergjæret. Her til lands er det nok pilsner som er mest kjent, men man kan også nevne bockøl, dunkel og Münchner Helles.

Overgjæret øl (Ale)
Dette er øl som er laget på høyere temperaturer, normalt fra 15 til 24 grader. Her legger gjæren seg på toppen som en seig gjærkake. Det går raskere å lage overgjæret øl, og det gir ofte fyldig og fruktig øl. Noen av de mest utbredte stilene her til lands er India Pale Ale (IPA), stout og pale ale.

Spontangjæret øl
Spontangjæring er ølbryggingens svar på ekstremsport. Man lager en vørter man tilsetter villgjær, gjær man naturlig finner i luften rundt oss. Dette gjøres enten ved å tilsette gjæren fysisk, eller å åpne dører og vinduer og håpe på det beste. Lambic er nok den mest utbredte og anerkjente, men man finner også noen gode eksempler laget her til lands av bla Haandbryggeriet.
Under følger noen ølstiler som kan være med å starte enhver ølnysgjerrig nybegynner på en livslang kjærlighetstur.

American Pale ale
Amerikansk Pale Ale (APA) er en tolkning av den britiske pale alen, men i riktig amerikansk stil tilsetter de mer humle enn det britene gjør. Dette er nok det overgjærede ølets svar på pils: Lettdrikkelig, fruktig og veldig anvendelig. Amerikanerne elsker humle, og det er humle som gir de smaker og dufter man ofte finner i APA: Sitrus,Gress,Maltsødme
Gode eksempler: Lervig Lucky Jack, Haandbryggeriet Pale Ale, Sierra Nevada Pale Ale

Wit
Denne belgiske ølstilen er et hveteøl tilsatt både korianderfrø og appelsinskall. Stilen har vært brygget i over 400 år, og etter en tid i dvale er den nå tilbake i vinden. Stilen kan by på spennende smaker som Sitrusskall, Honning, Krydder
Gode eksempler: Hoegaarden Wit, Nøgne Ø Wit, Lervig White Dog

Porter
Dette er en mørk ølstil, som har masse aromaer. Den kommer originalt fra England, og er «lillebroren» til stout. Porter har et vidt spekter av smaker, men noen av de mest vanlige er  Sjokolade, Nøtter,Tørket frukt.
Gode eksempler: Ægir Natt Porter, Samuel Smith Famous Taddy Porter, Anchor Porter

India Pale Ale (IPA)
Her finner man to hovedtyper: Engelsk og amerikansk. Den engelske IPA har mer fokus på humlearoma og balanse, mens amerikanerne vil ha mye bitterhet og mye aroma. Humle som kokes lenge gir mye bitterhet, og humle som kokes lite eller ikke i det hele tatt gir mye aroma. Sitrus, Floral (blomster,Humle
Gode eksempler: Kinn Vestkyst, Ægir IPA, Brooklyn East India Pale Ale