Vinyl – noen betraktninger


Musikkopplevelsen fra CD og strømming vil aldri utkonkurrere kvaliteten fra vinylplater. CD-plater komprimeres ned til 16-bit kontra vinyl med 24-bit. Det gir en helt annen oppløsning og lyd gjengivelse.
Det handler om dynamikk, båndbredde «som virkelig kommer frem på vinyl i forhold til CD».
LP-plata har fått en renessanse fordi den er en motvekt til alt det som gå  så fort.
De siste årene har  platebransjen merket en stor økning i både salg av platespillere og LP-plater. Nå har vinylsalget stabilisert seg på en bra nivå. Vinyl befinner seg fortsatt i et nisjemarked, men interessen er stadig økende..
Det er blitt mer vanlig å gi ut LP relatert til nye album utgivelser, både for norske og utenlandske band. Pr. idag, år 2020 gis det også ut kassetter, i tillegg til vinylutgaven. Ikke i store opplag, men dog…..nostalgiaen skal leve.
Remastring av originale utgivelser, helst analoge bånd må  lokaliseres og blåses støv av, før de overlates til  bransjens beste ører. Der hentes  fram hittil ukjente nyanser og lag av dynamikk fra originalinnspillingen. Vinyl produsert fra en digital kilde er ikke like stas. 
Nye matriser skal skjæres og plater presses på 180 eller 200 grams vinyl, i en av de små fabrikkene der bransjens kunsthåndverkere utøver faget. «Tykke» plater (180-200g) er bra fordi de er stabile, og gir rom for dypere riller med større dynamisk potensial. Platene pakkes i nøyaktige duplikater av originalomslagene, helt ned til papirkvalitet og -tykkelse.
Et eksempel kan være vinylboksen med Grateful Dead’s fem første studioalbum, spilt inn for Warner Bros. mellom 1967 og 1970. Her låter finnes klassikere som «Workingman’s Dead» og «American Beauty», bedre enn noen gang før, pakket i en nydelig, psykedelisk mønstret boks med nøyaktige kopier av originalomslagene på deilig, tjukk papp. «Anthem Of The Sun»  og «Aoxomoxoa» er i de originale miksene, som ikke har vært tilgjengelige på vinyl på 40 år.
En annen godbit er Bob Dylan utgivelse fra 2010 i Bootlegs-serie, «The Witmark Demos 1962-64».Disse 47 demo innspillingene med Dylan alene med sin kassegitaren, innspilt før han fylte 24, oppleves aller best på fire feite vinylplater. Det medfølgende heftet vinner også kraftig på det store formatet.

Hvem er det som kjøper nye lp-plater til 200 kroner pr. stk? Sannsynligvis noen av de unge som begynner å ble litt lei  Spotify, samt mer voksne som aldri har sluppet tak i lp-formatet.
Selv om vinylstammen vokser, er det fortsatt et nisjemarked. Det ble solgt 2,8 millioner vinylalbum totalt i USA i 2010. At lp-folket er spesielt interesserte, blir tydelig om du handler brukt vinyl på nett. Foruten nøye beskrivelser av tilstand for vinyl, omslag og inner-cover, er det stadig flere selgere som understreker at lp-skatten har blitt oppbevart i et røykfritt hjem.
Det er noe spesielt ved å legge en strøken Lp på tallerken og høre lyden fra stift mot riller, med et skikkelig cover i hendene. Om det ikke er lyden av framtiden, er det den mest levende lyden av musikk som er å oppdrive…….mner mange av oss «nerder».

Kilde: div.aviser / sow 03/2020