John Peel


En platesamling kan si atskillig om et menneske. Ikke minst når mennesket det er snakk om var en av vår tids viktigste musikkformidlere, og samlingen består av mer enn 70.000 plater. Den tilhørte DJ’en, programlederen og produsenten John Peel, en av pop- og rockhistoriens mest utholdende og innflytelsesrike ambassadør for ny og grensesprengende musikk.
Peel jobbet i BBCs Radio 1 fra 1967 til han døde av et hjerteinfarkt i 2004, etter nesten 40 år som undergrunnens, avantgardens og kvalitetsmusikkens kompromissløse talsmann.
Han introduserte britene for prog og psykdelia, var blant de første til å spille dub, punk og new wave, og bragte sjangre som hardcore, hip hop, house, qawaali, soukous, ambient electronica, death metal  til et bredere publikum.
Lista over vesentlige artister og band som kom til overflaten gjennom konsertopptak i en av hans legendariske sessions fra BBC-studioet i Maida Vale, er lang som et godt år.
John Peel kunne ikke tenkt seg et annet liv. «Du får gratis plater, du får betalt for å spille dem på radio …  for meg er det nesten det perfekte liv», oppsummerte han da han mottok sin OBE, den Britiske Imperie Ordenen, i 1998.
Hjemme hadde Peel 26.000 LP’er, 40.000 singler og mange tusen cd’er. Ting han ikke brydde seg om, fikk ikke plass. Men hva sto i hyllene hos legenden?
Det får vi vite når en verdens viktigste og mest eklektiske samlinger gjøres tilgjengelig via nettet, gjennom et prosjekt ledet av Peels enke, Sheila Ravencroft.

The John Peel Centre for Creative Arts , og http://www.johnpeelarchive.com gir almenheten tilgang til et virtuelt Peel-studio der man kan se videoer og bilder, og høre opptak fra radioprogrammer og legendariske liveinnspillinger.
Peels møysommelig nedskrevne kartotekkort, som han selv i PC-alderen tastet inn på sin Olivetti reiseskrivemaskin, er avfotografert. Det samme er plateryggene og omslagene på begge sider, samt innercover, slik at man kan se Peels nummerlapper og nedtegninger av spilletid for hver låt, samt hans stjernesystem som markerer favorittlåtene. Slik skjønner man også at dette var et arbeidsverktøy, snarere enn en samling i tradisjonell forstand.
Rekorden skal visstnok innehas av «Teenage Kicks» med The Undertones, med totalt 28 stjerner. Peel’s store favoritt låt.
Det finnes ulike skoler innen sortering av platesamlinger. Peel brukte en blanding av flere. Singler og cd’er var sortert alfabetisk, mens album var sortert i nummerrekkefølge, støttet av kartotekkortene som var sortert alfabetisk. Skulle man finne en plate, måtte man derfor først åpne arkivskapet og finne det riktige kortet, for deretter å finne platen etter nummeret som var skrevet på kortet.
Et av Peel’s  favorittband var The Fall.
Noen har allerede foreslått at noe liknende bør gjøres med platesamlingen til vår egen Harald Are Lund, men han er nå sluttet i NRK etter et langt liv i musikkens tjeneste. En utrolig flink herre, som har vært viktig for meg helt siden 60-tallet. 

KIlde: Dagbladet / sow / red. 03/2020