Historien om bandet Cressida


Cressida var et britisk art/progrock band, dannet på slutten av 1960-tallet i Nord-England/Skottland. Musikken kan minne litt om Moody Blues, med mye orgel og mellotron spilt av keyboardist Peter Jennings. De blander flere sjangere i sin musikk, som prog/folk/jazz. Av andre grupper i samme gate kan nevnes: Spring, Indian Summer, Still Life, Fantasy og Beggars Opera.
Den opprinnelige besetningen var Peter Jennings (keys), Angus Cullen (vokal, gitar), John Heyworth (gitar), Kevin McCarthy (bass) og Ian Clark (trommer).
Peter Jennings ble medlem av bandet etter en audition, han sier: «Jeg var audition på Roebuck puben i Chiswick, de likte måten jeg spilte 12 strengs gitar på, og jeg ble med dem den dagen». Jennings’ tidligere musikalske erfaringer inkluderte blues konserter på 12-strengs gitar sammen med tidligere Paramount pianisten Andy Staines, og i perioden 1968-1969, med White Rabbit,der trommeslager Ron Berg og gitarist Andy Rickell var med. Etter at White Rabbit ble oppløst, spilte Jennings med flere kortlivede band.
På dette punktet skiftet bandet til navnet Cressida, navnet tatt etter et stykke  av William Shakespeare, som heter «Troilus og Cressida».
Gruppa Cressida begynte å ta form i  1968 når gitarist John Heyworth besvart en annonse i Melody Maker.
Heyworth reiste til London for å spille med  The Dominators, et band han senere beskrevet som «håpløs, inntil Angus Cullen søkte på sangerjobben». Cullen og Heyworth sluttet så umiddelbart, og Heyworth ble invitert til familien Cullen i Barkstone Gardens nær Earl’s Court. Kevin McCarthy og trommeslager Iain Clark ble hyret inn, sammen med organist Lol Coker, og i 1968 kalte de bandet for Charge.
Bandets tidlige setliste inkluderte coverversjoner av The Doors («Spanish Caravan»), The Drifters («Save The Last Dance For Me») og Spirit («Fresh Garbage»), sammen med originale komposisjoner av Cullen og Heyworth. Sommeren 1969 bestemte bandets organist Lol Coker seg for å forlate gruppa, og flyttet tilbake til Liverpool for å gifte seg.
Deres første konserter som gruppa Cressida var i Tyskland og Sveits, blant annet Star-Club i Hamburg, der de, høsten 1969, delte scenen med flotte band som Colosseum og East Of Eden.
Av andre byer i Europa omfattet turneen tur til Bratislava i november 1969, der de var oppvarmings band for selveste Black Sabbath i Brussel Theatre 140. De spilte også på Open Circus i Rouen, Frankrike, sammen med Brian Auger, Barclay James Harvest, Man og Circus.
Cressida spilte stort sett på universiteter og høgskoler, samt klubber i London, som Blaises og Marquee Club. Deres manager på den tiden var Mike Rosen, (trompetspiller, medlem av Eclection, senere med i gruppa Mogul Thrash).
Mike ble med noen ganger på Cressida’s opptredener, men  Mike Rosen fant ikke helt ut av de med Cressida’s produsent Ossie Byrne (produsent av Bee Gees 1.st og Eclection s/t), og fra det tidspunkt tok Mel Baister over manager rollen.

Gruppa fikk kontrakt med Vertigo, et datterselskap av Philips, som satset på mere «progressive» band.
Det selvtitulerte debutalbumet til Cressida kom ut i 1970, og var fylt med vakre melodier og relativt enkle sanger. Albumet  ble spilt inn i Wessex Studios med Ossie Byrne som produsent. Den besto av sanger av enten Cullen eller Heyworth. Jennings og Clark fikk med ett bidrag hver.
Albumet ble spilt inn live i studio, og utgitt fredag den 13.2.1970, samtidig med albumene «And old raincoat won’t ever let you down» med Rod Stwart,og ikke minst, Black Sabbath’s debutalbum med samme navn, begge utgitt på Vertigo. Et av Cressida’s beste livenummer var låten «Down Down», som finnes på debutalbumet. Strålende låt.

Cressida gikk gjennom en vanskelig fase da bandet ønsket å gi ut et melodien, «Situation»som singel, noe Vertigo  ikke var enige i. Men, sangen er nå tilgjengelig på en dobbel-CD utgivelse, The Vertigo Years Anthology 1969-1971, og på vinylskiva Choices, som er en samle-lp  utgitt av Mellotronen i Sverige, redigert og satt sammen av gruppa Opeth’s frontfigur Michael Åkerfeldt.(som er en stor Cressida fan).

         

Dette sier Åkerfeldt i et intervju i 2004:
I liked a band from the UK called Cressida who put out 2 LPs in the 70’s on the Vertigo label. They’re absolutely amazing but totally obscure, nobody’s heard of them. It’s a shame because they were a great band.
Been a massive fan of Cressida for about 16 years now and have both records on cd and vinyl. Just wanted to pay my respect to the band who have influenced me a lot for my own writing in my band Opeth. Always wondered what the guys are doing now and I was very happy to find this website with pictures I’ve never seen and interviews with everyone. I have been plugging Cressida throughout my entire career and I will never stop doing so.”
Mikael Åkerfeldt of Opeth
Choices” – CressidaChoices” – Cressida

Men, John Heyworth forlot bandet før det andre albumet ble utgitt, som fikk tittelen Asylum.

Heyworth ble erstattet av John Culley og Paul Martin Layton (pre The New Seekers) på gitar, og med Harold McNair på fløyte. Asylum,som også ble produsert av Ossie Byrne, var mer ambisiøs og instrumentalt, mindre fokusert på Cullen’s vokal, som fortsatt skrev de fleste av melodiene.
Etter utgivelsen av Asylum  fortsatte Cressida å turnere. En turne ble satt sammen av plateselskapet Vertigo, som ikke var uvanlig den gangen.
De turnere med tøffe band som bl.a May Blitz og Black Sabbath.
 I oktober 1970, i Theatre 140 i Brussel, ble Black Sabbath’s consert filmet, men desverre ikke Cressida’s opptreden. Det finnes derfor ingen videoer av Cressida live on stage. De spilte også konserter sammen med prog-storheter som Yes, Nice og King Crimson, i tillegg East Of Eden, Colosseum og Family.

Det ble med kun 2 album,  gruppa Cressida ble oppløst, dessverre for mange, og for undertegnede var de…..og er fortsatt…..en stor favoritt!
Det som skjedde videre var at i 1972 begynte trommis Iain Clark å spille med Uriah Heep og John Culley ble medlem av Black Widow (er med på Black Widow III). Iain har fortalt i et intervju i 2012 at hans høydepunkt med Cressida var en spillejobb på BBC radio 15.6.1970. Da var John Culley nettopp blitt medlem.
Historien videre er sånn at bassist Kevin McCarthy  ble rytmegitarist og vokalist i gruppa Tranquility, og i 2012 ble Culley med på debutalbumet til gruppa Corvus Stone.
John Heyworth døde i januar 2010.
I 2011 kom tre av de fire opprinnelige medlemmene av bandet, Angus Cullen, Iain Clark og Kevin McCarthy sammen igjen, også med Peter Jennings. Bandet ble bedt om å spille engangs live-konsert på The Underworld, Camden Town i London den 2. desember 2011. (det finnes 2 videoklipp på Youtube, låtene «Munich» og «Lisa»). Den skotske  gitaristen Roger Niven ble med på disse gjenforenings-konsertene. Disse  ble en umiddelbar suksess, som viste at Cressida hadde og har et stort og trofast publikum, selv om albumene solgte dårlig den gang. ( Det er også typisk for flere flotte band og artister, ref. Nick Drake).
Begge Lp’ene til Cressida er utgitt på Vertigo , med såkalt «big swirl», de har høy samleverdi, og  er svært ettertraktet  for oss «record collectors». Undertegnede er den heldige eier av Asylum på Vertigo Swirl, og en nypressing av Cressida fra Akarma Records.

Sjekk følgende link om bandet Cressida: https://cressida-group.co.uk/
Mailadresse: info@cressida-group.co.uk

Først i desember 2011 hadde Cressida sin første gjenforenings-konsert, ca 40 år etter starten. Det skjedde i The Underworld i Camden Town.

I 2011 gav magasinet Record Collector ut en særdeles flott Cressida utgivelse.
Den fikk tittelen: Trapped In Time: The Lost Tapes.
Låtutvalget på denne utgivelsen er tatt fra både «Cressida» og «Asylum».
I forhold til utgivelsen «Choices» fra 2013, Mellotronen i Sverige, (satt sammen av Mikael Åkerfeldt fra Opeth), er det kun 1 låt som er forskjellen fra Record Collector’s utgave, det er sangen «Only Earthman In Town», som ikke er med på «Choices».

Alle låtene her er innspilt live at Central Sound Studios, Denmark Street, London 1969.

 

Bandmedlemmer har vært:
Angus Cullen – lead vocals, acoustic guitar, percussion (1968-1970)
Kevin McCarthy – bass (1968-1970)
Iain Clark – drums, percussion (1968-1970)
John Heyworth – guitars, vocals (1968-70)
Lol Coker – organ (1968-69)
Peter Jennings – organ, piano (1969-70)
John Culley – guitars (1970)
Roger Niven – guitars (2011- present)

Her følger Cressidas diskografi så langt pr 2018:

 • 1970 – Cressida- (Vertigo)  LP
 1. «To Play Your Little Game» (Heyworth)3:15
 2. «Winter Is Coming Again» (Heyworth)4:42
 3. «Time For Bed» (Cullen)2:18
 4. «Cressida» (Cullen)3:57
 5. «Home And Where I Long To Be» (Heyworth)4:04
 6. «Depression» (Cullen)5:02
 7. «One Of A Group» (Jennings)3:35
 8. «Lights In My Mind» (Heyworth)2:45
 9. «The Only Earthman In Town» (Heyworth)3:32
 10. «Spring ’69» (Cullen)2:14
 11. «Down Down» (Heyworth)4:15
 12. «Tomorrow Is a Whole New Day» (Clark)5:19

      1971 – Asylum-  (Vertigo) LP

 1. «Asylum» (Cullen)3:31
 2. «Munich» (Jennings)9:30
 3. «Goodbye Post Office Tower Goodbye» (Cullen) 2:47
 4. «Survivor» (Cullen)1:32
 5. «Reprieved» (Jennings)2:29
 6. «Lisa» (Cullen)5:05
 7. «Summer Weekend of A Lifetime» (Cullen)3:20
 8. «Let Them Come When They Will» (Heyworth)11:46

2012 – Trapped In Time – The Lost Tapes
 (Finnes på Cd fra Esoteric, og vinyl, LP utgitt av Record Collector Magazine)
4 av låtene her er med Lol Coker på orgel. På sporene 9-11 og 13, er Coker erstattet av Peter Jennings, og på spor 13, er John Heyworth erstattet John Culley.)

 1. «To Play Your Little Game» (Heyworth)
 2. «Winter Is Coming Again» (Heyworth)
 3. «Cressida» (Cullen)
 4. «Depression» (Cullen)
 5. «Sad Eyed Fairy» (Cullen)
 6. «Lights In My Mind» (Heyworth)
 7. «Let Them Come When They Will» (Heyworth)
 8. «Situation» (Heyworth)
 9. «The Only Earthman In Town» (Heyworth)
 10. «Down Down» (Heyworth)
 11. «Mental State» (Heyworth)
 12. «Silent Light» (Cullen)
 13. «Situation» (Alternate Version) (Heyworth)(unissued single)

|2012 – The Vertigo Years Anthology 1969-1971 
(Esoteric Records)
Disc 1: inneholder alle låter fra bandets første album Cressida, i tillegg låtene :
«Lights In My Mind» (Demo) (Heyworth)
«Mental State» (Demo) (Heyworth)

Disc 2: inneholder alle later fra det andre og siste albumet Asylum, i tillegg: 
«Situation» (Previously Unreleased) (Heyworth)
«Depression
» (BBC Sounds Of The Seventies) (Cullen)
«Winter Is Coming Again»
(BBC Sounds Of The Seventies) (Heyworth)

2013 – Cressida  «Choices» –  LP
(Mellotronen Records)

A1  Situation
A2  Silent Light
A3  Winter Is Coming Again
A4 To Play Your Little Game
A5  Down Down
B1  Mental State
B2  Lights In My Mind
B3  Sad Eyed Fairy
B4  Depression
B5  Cressida
B6  Let Them Come When They Will
Recorded and engineered by Cressida between 1969-1970. 
Songs compiled by Mikael Åkerfeldt. (Opeth )
Mastered carefully by Lars Rosin.

Kilder: Oleg / nettsteder / platecover/ cd cover/ rockmagasiner
April 2018 / mars 2020/ nov. 2020

,