Ennå mer vinyl


CD-salget stuper. Det har ført til at mange av plateforhandlerne slik vi har kjent dem de siste 20 åra enten er nedlagt eller omstrukturert, med økt vekt på dvd og dataspill og/eller mindre utvalg. Vekst i digital formidling av musikk har ikke vært nok til å ta igjen det tapte for musikkbransjen.

Parallelt med denne utviklingen har det vært en bemerkelsesverdig vekst i salget av mediet som ble avskrevet for 25 år siden: LP-platen.

Da jeg kjøpte min første cd, våren 1989 (Neville Brothers «Yellow Moon»), låt den imponerende på min nye spiller. Hvis noen da hadde sagt at jeg 22 år senere gjerne betaler mer enn dagens cd-pris, for å kjøpe LP-utgaver av nye norske og internasjonale plater, ville jeg ristet på hodet. I en stadig mer digital verden har de analoge opplevelsene fått merverdi. Mens det for drøyt 20 år siden kostet rundt dobbelt så mye for en cd-utgave av ei ny plate som en lp-utgave, er det nå i mange tilfeller omvendt. Likevel økte salget av nye lp-plater kraftig i fjor, nærmere 14 prosent i USA. I England selges det nå flere nye platespillere enn cd-spillere. Vi må tilbake til 1991 for å finne et år hvor det ble solgt like mange lp-plater som i 2010.
I motsetning til mange andre var jeg heldigvis ikke blant dem som solgte lp-samlingen i cd-rus på 90-tallet. Ei heller av dem som solgte de fleste cd-ene og ble heldigital på 2000-tallet. Abonnent på digitale musikktjenester er jeg også. Samtidig ser jeg stadig klarere at av alle nåværende format for lagring og avspilling av musikk, vil lp-platen leve lengst. Digitale filer er praktisk, men som eneste kilde til musikk, mangler de sjel. Det er greit til trening og bakgrunnslyd, men til aktiv lytting, blir det andrerangs i lengden. Derfor er det smart av stadig flere artister å selge ny musikk på vinyl, med kode for digital nedlastning som en del av pakken. En kombinasjon som gjør cd overflødig, også for lidenskaplige musikkelskere.
Hvem er det som kjøper nye lp-plater til 200 kroner pr. stk? Sannsynligvis noen av de unge som synes det er horribelt å måtte betale 100 kroner måneden for Spotify, samt mer voksne som aldri har sluppet lp-formatet helt. At de mestselgende artistene på vinyl i USA i fjor var Beatles, Arcade Fire og Black Keys, tyder på en viss spredning.
Selv om vinylstammen vokser, er det fortsatt et nisjemarked. Det ble solgt 2,8 millioner vinylalbum totalt i USA i 2010. At lp-folket er spesielt interesserte, blir tydelig om du handler brukt vinyl på nett. Foruten nøye beskrivelser av tilstand for vinyl, omslag og innercover, er det stadig flere selgere som understreker at lp-skatten har blitt oppbevart i et røykfritt hjem.

Det er noe spesielt ved å legge en strøken lp på tallerken og høre lyden fra stift mot riller, med et skikkelig cover i hendene. Om det ikke er lyden av framtiden, er det den mest levende lyden av musikk i heimen å oppdrive, også nå for tida.

Kilde: Adresseavisen 2011