Andersen / Pleym – St. Helena

R.I.P. Rolf Mareno som gikk bort 13.2.2021

Først litt historikk om den sjeldne første lp’en:
Have Your Own Feeling, Have Your Own Way .
Kjell Arne Pleym  og Rolf M Andersen gikk sammen i 5’ te klasse på Folkeskolen i gruvebyen Bjørnevatn. I begynnelsen var de sammen i far Sverre Pleym’s Orkester, som spilte dansemusikk rundt om i Sør-Varanger.
Musikken til «Have your own feeling have your own way” ble spilt inn på Kirkenes Gymnas i 1971 på to stk.  2-spors båndopptakere.  Lp ble trykket kun i 250 kopier, og ble solgt fortløpende under en Interrail-reise i Europa, og gitt bort til slekt og venner. Svært  få av platene ble solgt i Norge, derav den enorme sjeldenheten.
Lp utgitt på label Harmoni K 1278 LP, Norge i 1971. Harmoni  var eid av  Norsk Grammofonkompani A/S, som ble etablert allerede i 1935, og som produserte mye av musikken som NRK satset på. Og ofte i svært begrenset opplag.
Cover trykket i Narvik av Hvarings Grafiske. 
Med seg på denne LP utgivelsen  hadde de kompisene Jan Henrik Henriksen (gitar og bass) og Willy Høvik (bass, trommer). De vekslet på å spille de forskjellige instrumentene.
Resultatet av disse innspillingene ble meget bra, dette er flott poprock, klart inspirert av Beatles (selvsagt). Til tider svært originale melodilinjer og fin instrumentering, spesielt tittelsporet «Have your own feeling…» er en flott og sensitiv låt.
Den originale plata er undertegnede heldig å ha i samlinga, takket være barndoms-kompis Kurt Arne. Vi gikk alle på samme skole i Bjørnevatn, Kjell Arne og Rolf Mareno var kun 1 år eldre…..

Dette er en av de sjeldneste og kostbare album av norske utgivelser. Ref. til boka  «Riller over fjord og fjell» av Thor-Rune Haugen, som tar for seg norske utgivelser fra 1955 og fram til 1977.  Meget bra oppslagsverk.
Albumet«Have your own feeling have your own way” er vanskelig å oppdrive på nett, kanskje på en platemesse……men tvilsomt.
Men, fortvil ikke, plata kan skaffes, som nytrykk, den ble reutgitt av tyske Mayfair Music i 2010, men kun i 500 ex.
Bak denne relanseringen  sto entusiast og utgiver Boris Jerschensky. Mayfair Music er et lite uavhengig tysk plateselskap som har spesialisert seg på sjeldne utgivelsen i Europa.
Undertegnede har selvsagt et eksemplar av denne, som inneholder 3 bonus-spor, disse er «The Warmest House», «Hi Ho» og «Bagatell». Boris har funnet disse 3 låter  i samarbeid med Rolf Mareno. 2  av låtene, «The Warmest House», og «Hi Ho»er også å finne på «Good Old Friend» albumet som ble utgitt i 2016.

       

 

Anderson / Pleym vedlegg til LP  Anderson / Pleym

Good Old Friend
I 2016 ga tyske Mayfair Music  ut det «ukjente» 2. albumet til Andersen/Pleym  som fikk tittelen «Good old Friend Unreleased Recordings 1970-1972″. Bak dette store prosjektet som det var, sto entusiasten og utgiver Boris Jerschensky. 
Er man fra 9910 Bjørnevatn må en ha denne  i vinylsamlinga, dette er flott musikk, en ny-trykk vinyl med 6 siders vedlegg i farger, med bilder, tekster og info om  hver sang, kommentert av Rolf Mareno Andersen. Ett av bildene i vedlagt hefte er det såkalte «HenHouse» Studio. Bildet viser et gammelt gult bygg med bølgeblikktak, må jo ha vært et gammelt hønsehus i Bjørnevatn en gang på 50-60 tallet.
Dette er en særdeles attraktiv vinylutgave som også låter meget bra. Lp ble trykt opp i  kun 500 eksemplarer, der flere ligger ute for salg til en pris av ca 2-300 kr. 

    Andersen / Pleym Lp nr 2 Good old friend 2016  Andersen / Pleym Lp nr 2 Good old friend 2016

Alle sangene på «Good Old Friend»er spilt inn i begynnelsen av 70-tallet,og etter utgivelsen av deres LP «Have your own feeling, have your own way». De fleste av  sporene er litt mer akustisk enn sine forgjengere, med den særegne Andersen/ Pleym feelingen. Det kunne ha vært bedre at denne offisielle utgivelsen kom noen år  tidligere, men slik ble det  ikke … nesten 40 år gikk før vi alle kan nyte disse sangene.
Andersen/ Pleym’s «Good Old Friend» består av 15 låter som alle ble til i tiden 1968- 1972.
De fleste av dem er aldri blitt offentliggjort. Innspillingene er veldig enkle da de kun hadde 2 stk. fire-spors båndopptakere til rådighet, og «godkjente» opptak ble lagret på MC-kassetter. Mesteparten ble siden lagret hjemme hos Kjell Arne, men etter 2008 har de vært i Rolf’s forvaring.
Disse kassettene er basis for denne LP utgivelsen.  Utgiver Boris Jerschensky har etter hvert blitt stor Andersen /Pleym fan, og det var han som kom på ideen om å produsere ett nytt vinylalbum, basert på disse sjeldne kassett-opptakene.
En av låtene, «Close behind you» er også med på den første Lp, der vokalen er av Rolf.
Denne låten var vanskelig å synge, og de var ikke fornøyd med denne. Derfor ble melodien «restaurert» i 1997, og ble kalt «Close beside you».
Den nye versjonen har vokal av den da 17 år gamle operastudent Merethe Førre, som Kjell Arne ble kjent med via jobb.
Øvrige navn som er med på Lp’en «Good old friends» er : Jan Henrik Henriksen gitar, Willy Høvik trompet og bass, og Svein Grunnfoss trommer.
Siste spor på albumet er «Golden rain» fra 1971,  som er en annen versjon av låten «Rain (come my way)», spilt inn i Stavanger i 2000, der  Kjell Arne bodde, og med Julia Agnes Kverneland på vocal, Katarine Svendsen på cello og Kjell Arne på bass og synth. 

St. Helena
I 1974 møttes Andersen/Pleym og Fezza Ellingsen (fra Bodø). Dette ble starten på det som ble drivkraften i progrock gruppa St. Helena.
De fikk innpass i det progressive miljøet rundt Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden, og St. Helena opptrådte på den smått legendariske Kalvøya-festivalen i 1974 sammen med Vestre Bærum Pikekor.
Bandet besto opprinnelig av Willy Bendiksen (slagverk), Kjell Arne Pleym (piano og orgel), Rolf Mareno Andersen (vokal og akustisk gitar), Bjørn Haldorsen (bass) og Fezza Ellingsen (gitar og fløyte).
Plateinnspillingen, Hello Friend!, kom ikke ut før mange år senere.
Den dukket først opp i 1991, i en umikset utgave på det Skiensbaserte plateselskapet Colours. 
En meget spennende label som ble til av Jørn Andersen, som har utgitt mange sjeldne godbiter på Colours etiketten.
Originaltapen med materialet ble senere funnet igjen i 2010, og ble da remikset og gjort klar for utgivelse.
All musikken var skrevet av Andersen, Pleym og Ellingsen. Også den opprinnelige bassisten Bjørn Haldorsen medvirker på denne.
Så i 2012 ble dette gitt ut på Cd  kalt  «Hello Friend Remixed Version». Dette er innspillinger fra året 1974, som Odd Fredrik (Fezza) Ellingsen sto bak.  Fezza (gitar og fløyte),Bjørn Haldorsen og Ray Briseid bass, Willy Bendiksen trommer (senere gruppa Høst), Kjell Arne Pleym piano og orgel, og Rolf Mareno Andersen vokal og gitar.
Albumet anbefales veldig,  her er 7 låter strålende pop/progrock. Cd ble produsert i et opplag på kun 150 ex. Undertegnede fikk kjøpt denne direkte fra Ellingsen da den kom ut i 2012. (Kan være vanskelig å skaffe nå … ) Cd innspilt i Scanax Studio, Oslo, remastrert og produsert i Store Studio, Bodø. Utgitt på Løwe Records 012, Norge i 2012.
Takk for denne flotte utgaven.
(Fezza Ellingsen er utnevnt til Professor i Musikk/ Musikologi).

Utgivelsen er en hyllest til Kjell Arne Pleym (1952-2008).

CD cover

Kilde: Oleg / Mayfair Music / vinylcover/cd cover


Publisert

i

av

Stikkord: