Andersen / Pleym og St. Helena


Først litt historikk :
Have Your Own Feeling, Have Your Own Way .
Kjell Arne Pleym  og Rolf M Andersen var fra gruvebyen Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune, samme sted som undertegnede kommer fra. De gikk sammen fra 5’ te klasse og oppover på Folkeskolen i Bjørnevatn i 1963.
14 år gammel ble Kjell Arne med i gruppa The Ghosts.
Med i bandet The Ghosts var også kompis Ragnar på trommer, Torgeir på gitar, Kjell Arne bass. 
Mener og tror at det må være min gode venn Ragnar som har designet logoen til bandet…


Senere spilte Kjell Arne piano  i Snappy Swingers, i tillegg var Kjell Arne og Rolf  også med  i far Sverre’s orkester, kjent som Pleyms. Her spilte de dansemusikk rundt om i Sør-Varanger.
Undertegnede har selv «danset» til musikken av Pleyms, både på Folkets Hus i Bjørnevatn og på Haukereiret i Pasvik. Mange ville nok ikke ha kalt det dans, i hvert fall ikke en dans på roser.

Med i bandet Pleyms var Sverre gitar, Stig Christensen bass, «Tommen» og Arne Furstrand på trommer.
Kjell Arne spilte orgel og piano, mens Rolf tok seg av trombone, tenor sax og percussion, og senere ble Rolf overtalt til å synge på flere av de utvalgte melodiene. På basstromma ser det ut til  at de også kalte seg for The Mix Masters.

Men etter 2 år i denne gruppa fikk gutta mer interesse av musikken til The Beatles, naturlig nok.
På folkemunne ble disse 2 gutta kalt for Kirkenes svar på Lennon/McCartney.
I 1970 var Rolf og Kjell Arne med på  «Talent 70» i Kirkenes, der Rolf vant sangkonkurransen.
De gjorde også opptak både i NRK Vadsø og NRK Bodø.
Kjell Arne og Rolf hadde også et eget øvingslokalet eller «studio» i Nybrottsveien, Bjørnevatn.
Det var et gammelt gult bygg med bølgeblikktak, som må ha vært et gammelt hønsehus en gang på 50-60 tallet. Derfor ble dette studioet kalt for «The Hen House Studio». 


«The Hen House Studio» i Bjørnevatn. 

Ideen om å spille inn et album ble sådd, og i påska 1971 fikk de låne instrumenter og lokale på gymnaset i Kirkenes der de gikk på skole.
Der var de hele påska og fikk spilt inn det som skulle bli til Lp «Have your own feeling have your own way”. Innspilt  på to stk. 2-spors båndopptakere. Dette tok 7 dager og netter.
Rolf og Kjell Arne måtte så låne 6000 kr av slekt og venner for å få denne plata produsert.
Lp ble trykket kun i 250 kopier, der noen eksemplarer inneholdt et flott 12 siders teksthefte.
Men, det første opplaget måtte smeltes om, da det var noe feil med balanseringen.
Etter at nye album ble trykket ble de  fleste eksemplarene solgt lokalt i Sør- Varanger, i tillegg tok Rolf med seg et 30 talls Lp’s da han var på haiketur tur rundt i Europa. 
Musikken på «Have your own feeling have your own way” er naturlig nok inspirert av The Beatles, mens den flotte låten «Hang him don’t let him suffer» kan minne om det norske bandet Dream, med blant andre Terje Rypdal som medlem. 
Med seg på denne innspillingen hadde de kompisene Jan Henrik Henriksen gitar og bass, Willy Høvik bass og trommer. De vekslet på å spille de forskjellige instrumentene.
(Jan H Henriksen ble senere med i folkrock gruppa Ny Von fra Tromsø/Finnsnes området.)
Resultatet av disse innspilte låtene ble meget bra, dette er flott poprock. Til tider svært originale melodilinjer og fin instrumentering, spesielt tittelsporet «Have your own feeling…» er en flott og sensitiv låt.
Lp «Have your own feeling have your own way” ble utgitt på plate etikett Harmoni, K 1278 LP, Norge i 1971.
Harmoni var eid av  Norsk Grammofonkompani A/S, som ble etablert allerede i 1935, og som produserte mye av musikken som NRK satset på. Og ofte i svært begrenset opplag.
Cover trykket i Narvik av Hvarings Grafiske. 

Den originale LP-plata er undertegnede heldig å ha i samlinga, takket være barndoms-kompis Kurt Arne. Vi gikk alle på samme skole i Bjørnevatn, Kjell Arne og Rolf Mareno var kun 1 år eldre…..Det lille minuset er at plata mangler det originale vedlegget på 12 sider.

Og, Kjell Arne og Rolf hadde videre planer med Andersen/Pleym, de hadde gjort en del opptak til  en ny LP som ville fått tittelen «On The Road To Marakesh», der planen var 20 melodier, en slags reise i dagbokformat. Dette prosjektet ble dessverre aldri fullført. På det som skulle bli LP nr. 2 «Good Old Friend», finnes nettopp sangen «On The Road To Marakesh», fra 1972.
Duoen dannet så gruppa Foppen, som jeg hittil vet lite om, men dette må sjekkes.
Men, det jeg har funnet er at Kjell Arne, i 1972, ble med i Fauske bandet Arrows, som ble dannet allerede i 1963. Her spilte Kjell Arne tangenter i den nye utgaven av bandet. i 1972 fikk Arrows være med i finalen i «Talenter 72» i Oslo. Denne ble sendt i både radio og fjernsyn.

Ref. til boka  «Riller over fjord og fjell» av Thor-Rune Haugen, som tar for seg norske plateutgivelser fra 1955 og fram til 1977.  Meget bra oppslagsverk, og som skriver dette om Andersen/Pleym LP: «Dette er en av de sjeldneste og kostbare album av norske utgivelser
Original albumet «Have your own feeling have your own way” er svært vanskelig å oppdrive på nett, men kanskje på en platemesse. Men du må betale med en stor neve dollars.
Men, fortvil ikke, plata kan skaffes, som nytrykk, den ble reutgitt av tyske Mayfair Music i 2010, men kun i 500 ex.
Bak denne relanseringen  sto entusiast og utgiver Boris Jerschensky og Mayfair Music. Dette er et lite uavhengig tysk plateselskap som har spesialisert seg på sjeldne utgivelsen i Europa.
Undertegnede har selvsagt ett eksemplar av denne, som inneholder 3 bonus-spor, disse er «The Warmest House», «Hi Ho» og «Bagatell».
Boris har funnet disse 3 låter  i samarbeid med Rolf Mareno. Og, 2 av låtene, «The Warmest House», og «Hi Ho» er også å finne på «Good Old Friend» albumet som ble utgitt i 2016.
Mer om dette albumet i artikkel litt lengre ned på siden.

       

 

Anderson / Pleym vedlegg til LP  Anderson / Pleym

 
Bildet tatt juni 1970, og vet ikke hvor og hvem alle er. Men det må være Rolf til høyre og trolig Kjell Arne med gitar nr. 2 fra høyre. Kanskje noen der ute kan hjelpe til hvem de andre på bildet er. Kan være Tor Larsen fra Bjørnevatn på bassen, ytterst til venstre.


Utklipp fra Sør Varanger Avis 26.09.2010

2016
«Good Old Friend «- det ukjente 2. albumet

I 2016 ga tyske Mayfair Music  ut det «ukjente» 2. albumet til Andersen/Pleym  som fikk tittelen «Good old Friend Unreleased Recordings 1970-1972″. Bak dette store prosjektet som det var, sto entusiasten og utgiver Boris Jerschensky. 

    Andersen / Pleym Lp nr 2 Good old friend 2016  Andersen / Pleym Lp nr 2 Good old friend 2016


Sør Varanger Avis 20.12.2016

Alle sangene på «Good Old Friend»er spilt inn på begynnelsen av 70-tallet, og ble til etter utgivelsen av  «Have your own feeling, have your own way».

Litt om sangene på denne LP:
«Good Old Friend», «Pretty», «On The Road To Marakesh», «Wonderful Springtime» og «Hat Boy» er alle innspilt i det berømte Hen House Studio, mens sangen «Hi-Ho» ble innspilt i NRK Studio i Bodø 1972. Sangen «The Warmest House» fra 1972 ble spilt inn bare av Rolf da han bodde i Trondheim 1984.
«Why  Sunny Song» ble til allerede i 1968, mens albumets siste spor er fra 1971, og innspilt i Stavanger av Kjell Arne i år 2000.

De fleste av  sporene er litt mer akustisk enn sine forgjengere, med den særegne Andersen/ Pleym feelingen. Mange ville nok ønsket at denne offisielle utgivelsen kom noen år  tidligere, men slik ble det  ikke, det gikk nesten 40 år  før vi alle kunne nyte disse sangene.
Andersen/ Pleym’s «Good Old Friend» består av 15 låter som alle ble til i tiden 1968- 1972.
De fleste av dem er aldri blitt offentliggjort.
Innspillingene er veldig enkle da de kun hadde 2 stk. fire-spors båndopptakere til rådighet, og «godkjente» opptak ble lagret på MC-kassetter. Mesteparten av disse kassettene ble siden lagret hjemme hos Kjell Arne, men etter 2008 har de vært i Rolf’s forvaring.
Disse kassettene er basis for denne omtalte LP utgivelsen.  Utgiver Boris Jerschensky har  blitt en stor Andersen /Pleym fan, og det var han som kom på ideen om å produsere ett nytt vinylalbum, basert på disse sjeldne kassett-opptakene.
En av låtene, «Close behind you» er også med på den første Lp,»Have your own feeling….», der vokalen er av Rolf.
Denne låten var vanskelig å synge, og de var ikke fornøyd med den. Derfor ble melodien «restaurert» i 1997, og ble kalt «Close beside you».
Den nye versjonen har vokal av den da 17 år gamle operastudent Merethe Førre, som Kjell Arne ble kjent med via jobb, trolig i Stavanger. En nydelig sang….
Øvrige navn som er med på Lp’en «Good old friends» er : Jan Henrik Henriksen gitar, Willy Høvik trompet og bass, og Svein Grunnfoss trommer.
Siste spor på albumet er «Golden rain» fra 1971,  som er en annen versjon av låten «Rain (come my way)», spilt inn i Stavanger i 2000, der  Kjell Arne bodde, og med Julia Agnes Kverneland på vocal, Katarine Svendsen på cello og Kjell Arne på bass og synth. 
Dette er en særdeles attraktiv vinylutgave som også låter meget bra. 
Lp ble trykt opp i  kun 500 eksemplarer, der flere ligger ute for salg til en pris av ca 2-300 kr. 
Er man fra 9910 Bjørnevatn må man ha denne  i vinylsamlinga, dette er flott musikk, en ny-trykk vinyl med 6 siders vedlegg i farger, med bilder, tekster og info om  hver sang, kommentert av Rolf Mareno Andersen.

St. Helena
Den første utgaven av gruppa St. Helena ble dannet i Hammerfest 1972 av blant andre Stein Johannes Olsen (Karlsøy Prestegård), og bandet besto av 6 unge menn.
Etter en rekke endringer i gruppas besetning, møtte Andersen og Pleym, Odd «Fezza» Ellingsen i Bodø i 1974. Fezza var da medlem av St. Helena, og dette ble starten på det som ble til den mer progressive utgaven av  gruppa St. Helena, den 6. utgaven!
Willy Bendiksen var i alle besetningene.
Gruppa reiste til Oslo og  fikk innpass i det progressive miljøet rundt Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden, bosatt i et øvingslokalet i kjelleren..!
St. Helena kom i kontakt med mannen bak Kalvøya festivalen, Paul Karlsen, han fungerte også som en manager for bandet. St. Helena ble invitert til å opptre på den legendariske Kalvøya-festivalen i 1974 foran et publikum på hele 13000. De var på samme scene med blant andre  Fairport Convention og Prudence.
Og, St. Helena hadde med seg Bærum Pikekor…36 stk. ! Utrolig bra.
Bandet besto da av Willy Bendiksen (trommer), Kjell Arne Pleym (piano og orgel), Rolf Mareno Andersen (vokal og akustisk gitar), Ray Briseid (bass) og Fezza Ellingsen (gitar og fløyte).

Etter dette startet innspillingen av «Hello Friend!», ble gjort på kun 1 dag, den 09.07.1974 i Scanax Studio Oslo, men dette opptaket ble aldri utgitt. Det var meningen at dette kun skulle være en demoinnspilling.
Men, etter mange år fikk  plateselskapet Colours fra Skien og Jørn Andersen høre om dette opptaket, og de likte denne spennende musikken svært godt.
Demotapen fikk de først  i 1991, i en umixet utgave. 
Colours er en meget spennende label som ble dannet av Jørn Andersen, og de har utgitt mange sjeldne godbiter på Colours etiketten. (Universe, Utopian Fields, Thule)

«Hello Friend» så dagen lys på vinyl i 1991, utgitt som 12″ EP med kun 3 låter:
Side A: 1.Hello Friend (5m13s), 2.Concert no.2 (5m40s)
Side B: 1.Song is sung,
                Lama and the boy,
                Magic Garden
                (8m40s)
Album utgitt på Colours, COMLP 004, Norge 1991.
Limited edition kun 500 copies.

Secondary, 4 of 6 Secondary, 2 of 6 Secondary, 3 of 6

Flott sort/hvit coverdesign av Roald Forseth, som viste at medlemmene av St. Helena var opptatt av astrologi og stjernetegn.
Coveret viser alle 12 stjernetegn, der Rolf Mareno var Cancer (Krepsen), Kjell Arne var Libra (Vekten), Fezza var Taurus (Tyren), Willy var Gemini ( Tvillingene).

Til slutt:
St. Helena fortsatte å turnere i Nord-Norge i sin støvete slitne buss  siste halvdel av 1974, og det var planer om en ny LP- innspilling på Polydor, og da med selveste Harald Are Lund som produsent. Men slik gikk det ikke.
Bandet sto uten management og var på konkursens rand. Fezza trakk seg ut av bandet, bassisten Bjørn slutta, gutta var sliten, og det ble slutten på en utrolig kreativ og interessant periode i livet for det flotte bandet St. Helena.
(Fezza Ellingsen er senere utnevnt til Professor i Musikk/ Musikologi).

2010
Originaltapen med materialet fra «Hello friend»  ble senere funnet igjen i 2010, og ble da remikset og gjort klar for ny utgivelse.
All musikken var skrevet av Andersen, Pleym og Ellingsen. Også den opprinnelige bassisten Bjørn Haldorsen medvirker på denne.
Så i 2012 ble dette gitt ut på Cd  kalt  «Hello Friend ! Remixed Version».
Dette er innspillinger fra året 1974, som Odd Fredrik (Fezza) Ellingsen sto bak. 
Fezza (gitar og fløyte),Bjørn Haldorsen og Ray Briseid bass, Willy Bendiksen trommer (senere gruppa Høst), Kjell Arne Pleym piano og orgel, og Rolf Mareno Andersen vokal og gitar.
Albumet, CD, anbefales veldig,  her er 7 låter strålende pop/progrock. CD’n ble produsert i et opplag på kun 150 ex. Undertegnede fikk kjøpt denne direkte fra Ellingsen da den kom ut i 2012. Kan være vanskelig å skaffe nå.
CD er innspilt i Scanax Studio, Oslo, remastrert og produsert i Store Studio, Bodø. Utgitt på Løwe Records 012, Norge i 2012.
Utgivelsen er en hyllest til Kjell Arne Pleym (1952-2008).
Takk for denne flotte utgaven.
Secondary, 3 of 5
CD utgaven av Hello Friend! fra 2012. Til minne om Kjell Arne (1952-2008)

I 2022 ble det utgitt en ny dobbel CD der samtlige låter fra «Hello Friend» og Hello Friend! Remix Version» er samlet.
Denne utgaven er en del av serien Norske Albumklassikere.
(This cd is based on original, analogue master tapes and digital files from Nasjonalbiblioteket.)

Secondary, 2 of 8 Secondary, 3 of 8 Secondary, 5 of 8

 I år 2005 kom det ut en uoffisiell CD versjon med kun 3 låter, en «Self Released» utgave, Not On Label.

1. Salvase (9:15)
2. Vi Vet (3:39)
3. Hva Na (7:48)
Ukjente låter for undertegnede, og lite info å finne om denne utgivelsen.
Sangene innspilt i en kjeller på Senja i Nord-Norge sommer 1973, på en Tandberg båndspiller og kun 1 mikrofon.
Følgende var med i bandet på dette opptaket:
– Halvdan Nedrejord / keyboards
– Stein Olsen / gitar, vokal
– Willy Bendiksen / trommer
– Tore Stefanussen / bass

St. Helena Early Daze album cover Secondary, 2 of 3 Secondary, 3 of 3

2022

Så, i 2022, i serien Norske Albumklassikere, utga Andersen/Pleym på CD for aller første gang. Det er jo storveis for oss. CD har flott cover, og  er en såkalt 4-panel gatefold digisleeve.
             

Etterord:
Kjell Arne:
Når St. Helena var over i 1974, og nytt album med Andersen/Pleym ble skrinlagt, begynte Kjell Arne å studere klassisk musikk. Han fikk utdannelse som bratsjist, og fullførte organist eksamen. Jobbet som musikklærer og pedagog i Stavanger. Han var dirigent for 3 kor, og hadde eget studio hjemme.
Rolf:
Man vet ikke så mye, men han studerte (fysikk) en periode i Sverige, og jobbet med klassisk musikk.
Undertegnede hadde kontakt med Rolf via mail og sms på midten av 2000 tallet. Men vi møttes aldri, synd, da vi kun bodde 8 km unna hverandre. Han var bosatt i Hommelvik nord for Trondheim helt til han gikk bort i 2021. Tror han var med på en del musikkprosjekter i Trondheim, men vet ikke helt hva og hvor.

Mail fra Rolf Mareno ca år 2013.

Kjell Arne 1952-2008
Rolf Mareno 1952-2021 
Takk for nydelig musikk og som strålende og gode mennesker.

 

Secondary, 4 of 5


St. Helena foran den sliten bandbussen. Kjell Arne og Rolf nr. 3 og 4 fra venstre.


St. Helena på Kalvøya festivalen 25. august 1974 sammen med Bærum pikekor, 36 jenter…!
Rolf gitar og Kjell Arne orgel i front på scenen.

 

Kilder: Oleg / Mayfair Music / vinylcover/cd cover/ booklet fra St.Helena LP/ Jørn Andersen


Legg igjen en kommentar